Jdi na obsah Jdi na menu

Bystřička

17. 3. 2014

 Pod názvem Bystřička zná mnoho lidí zejména přehradu, která se nachází vedle obce Valašská Bystřice, ale pod tímto názvem se samozřejmě skrývá obec, ve které se ona přehrada nachází. První zmínka o obci je z roku 1647, kdy byla součástí vsetínského panství. Ovšem osídlení této lokality se datuje již do  pravěku a středověku, ovšem nejde o osídlení kontinuálního charakteru. (viz zmínka níže). Vznik této obce se přičítá poddaným z Rúžďky, kteří zde vytvořili pasekářkou kolonii. Budovali usedlosti nejen na stráních právě v okolí Růžďky, ale i v údolí potoka Bystřičky.  Právě z těchto usedlostí vznikla v polovině 17. Století samostatná ves Bystřička. V místě, kde se dnes nachází železniční stanice se dříve, jak uvádějí historické prameny, nacházela obec Svojanov, která se roku 1548 uvádí jako pustá, na pravém břehu potoka Bystřičky při jeho soutoku s Bečvou.  

Bystřička měla roku 1666 zaznamenáno 151 obyvatel a bylo zde 11 chalup, z nichž 2 byly chalupy s pasekami a při dvou dalších byly mlýny. Bystřička byla jednou z těch obcí na vsetínském panství, která se mezi lety 1777 a 1781 přihlásila k evangelickému náboženství. V roce 1900 bylo k tomuto náboženství přihlášeno 365 obyvatel a pouze 93 bylo katolického vyznání.

Stejně jako u okolních obcí, tak také u Bystřičky se její název během staletí měnil. V prvních pramenech se objevuje název „Bistřitschka“, „Býstřička“ (1846), dále také „Bistrzitschka“ a kolem roku 1872 se objevuje poprvé název „Bystřička“. Název obce se odvozen od místního potoka a znamená bystrá, čistá, jasná voda.

Pečeť

Obecní pečeť je z roku 1744. V oválném poli jsou zobrazeny dvé zkřížené lopaty a po jejich stranách poříz a břichatá pila. V roce 1748 se znak mění a po stranách zkřížených lopat jsou hrábě a tesařská skoba. Tato podoba pečetě je dodnes

Spolková činnost

Ani tato obec nebyla zcela bez spolkové činnosti. Prvními spolky, které v obci vznikaly byly  Místní odbor Národní jednoty pro východní Moravu, datuje se jeho vznik do roku 1913, Tělocvičná jednota Sokol (1919), Čs. Červený kříž, Sbor dobrovolných hasičů (1936).

Školství

Ještě než byla v obci vybudována škola, náležela Bystřička k obvodu farní školy v Pržně a později v Růžďce. Děti se učily zprvu v domku č.p. 20. Toku 1884 byla vystavěna první škola, která byla roku 1912 zvýšena o jedno poschodí. V roce 1981 byla škola zrušena a obec byla připojena opět k obvodu školy v Růžďce.

Zdroje obživy

Historické prameny příliš informací o živnostenské činnosti v obci neuvádějí. Hlavní informace o obživě se týká samozřejmě zemědělství, o kterém se hovoří ve spojitosti se vznikem JZD. Aktivnější činnost v oblasti obživy je zaznamenána až kolem poloviny 20.st. kdy se započalo s aktivní činností v oblasti rekreační. V oblasti údolí přehrady Bystřička byla v letech 1945-1990 vybudována rekreační zařízení podniků a organizací, autokempy, letní stanové tábory a desítky soukromých rekreačních chat.

Zajímavosti

Zajímavostí v této obci je Klenov, konkrétněji lokalita Zámčisko, kde byly zjistěny stopy středověkého opevněného sídla, přibližně ze 14.st. Podoba tvrze je bohužel nerekonstruovatelná, neboť část skály, na které stála, se zřítila do údolů. Ovšem tvrz bývá ztotožňována s hradem Freundsburg, který známe z roku 1308, kdy patřil spolu se vsetínkým panstvím řádu templářů. Byly zde nalezeny hroty šipek, hřeby, nejrůznější keramika, trámoví zasekané ve skále, val a stopy osídlení lužickou kulturou.  


Další podrobnější informace lze  nalézt na stránkách obce  ZDE

 

Náhledy fotografií ze složky Bystřička

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář